En barnbibel blir till

En barnbibel blir till

Den 6 november släpps Barnens Bästa Bibel – den första svenska barnbibeln på 30 år. Sören Dalevi har i samarbete med illustratören Marcus-Gunnar Petterson och redaktören Cicci Sjödelius under två år arbetat med den helt nya barnbibeln.

Sören Dalevi- har forskat på barnbiblar och är nu biskop i Karlstad stift. Det han inte vet om Bibeln är inte värt att veta.

”Bibeln är från början skriven på ett enkelt, vardagligt språk. Det har översättare och texttolkare ofta sprungit förbi. Ett exempel är alla meningar som börjar med ´och´ eller ´men´ i sann talspråksanda. Bibeln kommer ur en muntlig berättartradition och det är en viktig poäng. Framförallt om man vill berätta den vidare för barn.”

Marcus-Gunnar Pettersson – en av Sveriges mest intressanta illlustratörer. Har en hjärna som ingen annan. Skapar alla illustrationer ur en kaffefläck.

”Jag har alltid haft svårt för det vita arket. Att närma sig ett helt vitt ark med första penseldraget … Det blir för ångestladdat för mig. En kaffefläck tar bort den känslan. Med fläcken är papperet redan ´förstört´ och jag kan bara göra det bättre.”

Vill du veta mer kring hur tankarna gått om  urval, texter och bilder? Följ nedräkningen “10 tankar om en barnbibel”

Blir barnradio i SR med musik av Bob Dylan

Blir barnradio i SR med musik av Bob Dylan

Den fina bilderboken Dagen då kriget kom har fått fin radiokostym – med musik av Kurt Weil och Bob Dylan som ackompanjerar den gripande berättelsen.
Den fina bilderboken av Nicola Davies, som på ett lättillgängligt sätt förklarar flyktingkrisen för barn, läses av Filippa von Ahn,
Dagen då kriget kom sänds först i P2 lördagen den 22 augusti klockan 13.27 och läggs därefter ut på UR Play.
Programmet är också nominerat till tävlingen Prix Europa i kategorin Radio Fiction.
Läs mer om boken här.
För varje sålt exemplar av boken går 10 kronor till Rädda Barnen.

 

Rut har flyttat till Danmark!

Rut har flyttat till Danmark!

Ola och Evalotta Belins bilderbok “Rut flyttar ut” har kommit ut på danska! Det är barnboksförlaget ABC Forlag som nu ger ut den under namnet “Ruth flytter ud”.

Lycka till lilla Ruth! 🙂

Bokrelease & covid19 – vad gör man?

Bokrelease & covid19 – vad gör man?

Hur firar man att man debuterar som författare, när man inte kan ha bokfest med sina vänner och sin familj?Linda Wahlund, författare som debuterade med sin bok Sommarkollot, gjorde det enda rätta!

“Den här våren skulle jag egentligen haft boksläpp och firat Sommarkollot. Det skulle ha varit på biblioteket, en plats som spelat en stor roll i mitt liv och även Ellas, som boken handlar om. Ni hade alla blivit inbjudna, men corona gör att vi får tänka lite annorlunda.

Ella utmanar sig själv och det tycker jag är en fin symbol. Istället för ett boksläpp så gör jag en utmaning, ett minne för livet!

När en dröm blir uppfylld som att ge ut en bok, då känns det som ett låååångt fallskärmshopp i ren lycka. Och att vara författare, det är lite som att vara en superhjälte. Om vi nu lägger ihop allt detta, vad blir det då?

Såhär firar denna 43-åriga trebarnsmamma sitt första boksläpp – med att handlöst kasta mig ut i superhjältedräkt! Grattis Sommarkollot, nu finns du äntligen här och hoppas på många läsare!”

Linda Wahlund (som hoppas att ni äter en bit tårta och dricker ett glas champagne med mig på distans)

 

 

Pyssel och idéer för långsamma dagar …

Pyssel och idéer för långsamma dagar …

Isolering, karantän, distansiering = långsamma dagar. Behöver du också idéer på vad man ska hitta på där hemma? Kika in på vår extramaterial-sida!

 

Här har vi samlat roliga idéer, pyssel, quiz och utmaningar från några av våra böcker! Varsågod att ladda ner och hitta inspirationen! Både för långsamma dagar i hemmakarantän, kreativa stunder i klassrummet eller inspiration i bokhandel och bibliotek!

Till Spejas extramaterial-sida

En av årets bästa barnböcker

En av årets bästa barnböcker

När Svenska Dagbladet väljer årets fem bästa barnböcker är Den långa resan av Sofia Hedman och Emelie Gårdeler välförjänt med!

“Böcker för de minsta på temat döden är svåra att skriv. En fantastisk sådan är Ulf Nilssons ‘Adjö, herr Muffin’. ‘Den långa resan’ är en värdig nykomling. Om en räv och en uggla som följt varandra på livets stig – och nu måste skiljas åt, med böljande och magiska illustrationer som vore de tavlor.” SvD Kultur

Läs mer om Den långa resan

 

Måste du verkligen köpa något idag?

Måste du verkligen köpa något idag?

Om svaret är JA på frågan ovan, så okej. Klart du ska handla. Men köp inte bara för att det är extra billigt. För att du snubblar över är ett ”fynd”. Risken är nämligen att du då köper något som du egentligen inte vill ha.

Det är just den där bara-för-att-shoppingen som vi måste sluta med. Den där shoppingen som bara råkar bli av. Spontan-shoppingen som lockar oss med ohållbara priser.

Våra böcker går att köpa året om. Priserna varierar.

Självklart vill vi sälja våra böcker. Och vi vill att du ska köpa dem. Men inte för att det råkar vara Black Friday.

Vi tycker att våra böcker är viktiga. De utmanar. De upprör. De lär dig som läsare någonting nytt. Och kunskap är makt. Makt att förändra.

Vi har sen starten gett ut böcker som handlar om vår natur och klimatet. Därför är det här en viktig fråga för oss.

 

Vill du läsa mer om hur vi tänker kring miljö och klimat? Eller hur du kan ge böckerna du köper ett längre liv? Klicka här:

 

Häng med Alfred Upptäckaren!

Häng med Alfred Upptäckaren!

Nu släpps böckerna om Alfred Upptäckaren – en rolig och finurlig bokserie om nobelprisade upptäckter!

Bok nr 1 i serien, Alfred Upptäckaren & metallmonstren handlar om hur våra celler kan bryta ner och återvinna sig själva. En upptäckt som gjort det enklare att utveckla mediciner.

Bok nr två i serien, Alfred Upptäckaren & hundfisen handlar om hur vårt luktsinne fungerar, och hur vi kan känna igen och minnas flera tusen olika dofter.

Kolla in signeringsschemat för att se var du kan träffa författaren och få dina böcker signerade:

Nobelprismuseet 9 nov kl 13.00-15.00

Värmlands Bokfestival i Karlstad 22-23 nov

Bokmässan Mini TellUs / TellUs i Linköping 29-30 nov

Gamla Stans bokhandel i Stockholm 7 dec kl 12.00-13.00

Akademibokhandeln i Skövde 10 dec kl 12.00-13.00

Barnbokhandeln Bokskåpet i Göteborg 10 dec kl 16.00-18.00

Bokhandeln Läslusen i Uppsala 11 dec kl 16.00-18.00

Akademibokhandeln Jönköping a6 14 dec kl 12.00-14.00

Tända lampan en förskolefavorit

Tända lampan en förskolefavorit

Bilderboken Tända lampan har blivit nominerad till Förskolebarnens litteraturpris. Kan det bli finare?

Stort grattis till Ola och Evalotta Belin till nomineringen!

Läs mer om Tända lampan här

Ny grafisk profil för Speja

När Votum Förlag  firar 10 år är det dags att byta kostym – och lansera en nyhet!

Votum har gett ut vackra fotoböcker om djur, natur, kultur och människor i 10 års tid. För tre år sen förvärvades barnboksförlaget Speja – och de båda förlagen fortsätter att öka. Både i popularitet, utgivning – och storleksmässigt. Med 10 anställda fördelade på tre kontor: i Karlstad, Örebro och Göteborg, behövs ”större kläder”.

När Votum nu fyller 10 år, firar vi det med att byta kostym. Både Speja och Votum går därmed in under bolagsnamnet Votum Media och får en gemensam identitet i en ny grafisk profil. Logotypen byts- men de båda förlagsprofilerna och utgivningslinjerna finns kvar.

NYHET – NYTT BOKMAGASIN

Under Bok-och Bibliotek i Göteborg lanserar Votum Media ännu en nyhet: Blick Magasin. Ett bokmagasin som lyfter fram det stora utbudet av böcker som Votum och Speja gemensamt ger ut. Högklassiga fotoböcker och högkvalitativa barnböcker. Böcker som berör både stora och små läsare.

Välkommen att hälsa på oss i monter B08:60, för att få reda på mer om ”kostymbytet”, vår utgivning och våra kommande steg i bokvärlden.


Votum Media

Består av fotoboksförlaget Votum, barnboksförlaget Speja, och produktionsbyrån Gullers produktion. Förlagslinjerna ger tillsammans ut ca 40 titlar per år.

Köp våra böcker

Våra böcker finns bl a på Votumforlag.seAdlibris, Bokus, Akademibokhandeln, Ugglan och JB-Gruppen. De finns även att beställa via Läromedia

NY HEMSIDA ...

... är under uppbyggnad. Därför är denna inte uppdaterad med det senaste. Kika gärna in på votumforlag.se så länge. Där hittar du alla våra böcker och nyheter kring förlaget!

 

 

 

 

Votum Media AB
Speja Förlag
Tillfällavägen 15
433 63 Sävedalen
info@spejaforlag.se