Ola & Evalotta Belin

Ola och Evalotta bor tillsammans i Stockholm med tre barn. Båda jobbar med design och barnkultur och älskar att djupdyka i bildprojekt tillsammans. Det betyder att dygnets ljusa timmar ägnas åt film, reklam, TV och teater. Och framåt natten jobbar de båda kreativa hjärnorna med gemensamma bokprojekt. 

Varför barnböcker?

– För att barn är den roligaste målgruppen! Och för att man får göra så många bilder i barnböcker såklart. Vi jobbar i ett tätt samarbete där vi båda lägger oss i allt lika mycket. Det tar tid och är kanske lite omständligt, men mest roligt! Ibland blir vi lite, lite osams om någon detalj och argumenterar för vår sak mellan matlagning och blöjbyten här hemma.

Hur kom det sig att ni började skriva och illustrera?

Evalotta: Jag har alltid älskat berättelser och skapade mycket historier och sagor redan som barn. Klippte och klistrade ihop egna tidningar och böcker som jag gav till alla, varken de ville ha dem eller inte. Genom åren har jag jobbat mycket inom film och teater, men jag älskar formatet bok för att det är så konkret. En produkt som man kan hålla i och ge sig in i precis när man själv har lust, och i den takt man själv vill.

Ola: För mig har kreativiteten alltid varit en del av min vardag. Att skriva och illustrera har jag börjat med på senare år, vilket har resulterat i både böcker och spel för barn.

Vad inspireras ni av?

– Både gammalt och nytt! Jon Klassen, Gunilla Bergström och Oliver Jeffers till exempel. Men allra mest inspireras vi av våra barn.

Hur ska en riktigt bra barnbok vara?

– Den ska tålas att läsas många gånger och hålla länge! Den får gärna innehålla flera nivåer, så barnet kan upptäcka nya saker ju äldre det blir. Då växer boken tillsammans med barnet.

Vad läste ni själva när ni var barn?

Evalotta: Jag älskade bilderböcker när jag var liten. Jag satt (på riktigt!) i flera timmar och läste in böcker i en liten bandspelare från att jag var tre-fyra år. Provade olika röster och tonlägen. Minns särskilt att jag gjorde detta med Bockarna Bruse, Rödluvan och andra klassiska sagor. Men det viktigaste för mig var att det var spännande bilder som man kunde titta länge på och leva sig in i. Jag trodde nog att jag var där på riktigt.

Ola: Min mamma var dagmamma och vi hade därför ett smärre barnbibliotek hemma. När jag behövde vara ifred var det ofta dit jag gick. Där älskade jag att ligga på mage och titta i böcker som innehöll bilder med mycket detaljer.

Evalotta och Ola Belin har skrivit och illustrerat Tända lampan (2018), Rut flyttar ut (2019), Vilse (2020), Det finns inga monster (2021) och Förskräckliga Förskolan (2022).