Oili Tanninen

Oili är en av Finlands mest älskade barnboksillustratörer. Flera fina priser har hamnat i Oilis hylla, bredvid barnböckerna, som nu återupptäcks av en ny generation läsare världen över.

Oili Tanninen (född 1933) har skrivit och illustrerat över 20 barnböcker och flera TV-serier. Hennes bok Nunnu blev en omåttligt populär TV-serie i Finland under 60-talet. Oili Tanninens böcker har getts ut i England, Kroatien, Tyskland, Italien och Japan.

Boken om den lilla musen Hippu gavs ut första gången 1967, men gavs ut igen under 2015 i en engelsk utgåva. Oilis grafiska illustrationer känns lika nya och moderna nu, som de gjorde på 60-talet. Då prisades Oili för att hon introducerade ett nytt bildspråk i barnboken.

Oilis barnböcker handlar ofta om vardagliga saker som barn känner igen sig i, men de är också kryddade med en stor dos fantasi.

Nyligen såldes rättigheterna för Hippu även till Frankrike. Den charmiga historien om en mus som bjuder hem en hemlös hund, har både ett formspråk och ett budskap som tilltalar såväl barn som vuxna.

 

Oili Tanninen har genom åren fått en rad prestigefyllda utmärkelser och priser, som t ex:

  • Hans Christian Andersen Certificate of Honour (3 gånger)
  • Topelius Finnish LItterature Prize, Finland
  • Rudolf Koiru Award
  • State Literature Prize Finland
  • Och nyligen Kieku Award for Lifetime Achievement

Hippu kom ut i maj 2016. Det var första gången en av Oili Tanninens älskade barnböcker gavs ut på ett svenskt förlag.