Marcus-Gunnar Pettersson

Marcus-Gunnar Pettersson är född 1987 och är uppvuxen i värmländska Arvika. Där bor han även idag efter tio års studier och frilansande i Stockholm. Bland annat har han gått på Nyckelviksskolan på Lidingö och studerat Grafisk Design och Illustration på Konstfack. Han påbörjade också en masterutbildning efter examen 2013.

– Men jag hoppade av sista halvåret då jag hade alldeles för mycket jobb. Bilderböckerna hade satt fart, säger han.

Marcus-Gunnar är aktuell som illustratör för Barnens Bästa Bibel av Sören Dalevi och har tidigare illustrerat Spejaboken Rädslorna av Jesper Lundqvist. Hur kommer det sig att han blev just barnboksillustratör?

– Inget har varit direkt planerat. Jag har följt min lust och förlitat mig på att saker ordnar sig. Jag brukar säga att jag ritade som de flesta barn, jag har bara aldrig slutat. I tonåren fick jag internet och band från olika länder ville till exempel ha skivomslag. Senare har dessa “uppdrag” övergått till ett jobb och helt plötsligt blev det bilderböcker. Jag gör många andra jobb än just bilderböcker (så länge som jag får rita) men böcker tar upp det mesta av tiden.

Uppdraget som illustratör till Barnens bästa bibel är det roligaste bilderboksprojekt han gjort, även om det var mycket svårare än han kunnat föreställa sig.

– Jag växte upp med de här berättelserna, och de är fortfarande en viktig del av mig. Det är både ett ärofyllt och svårt uppdrag, att balansera mellan att både utmana och respektera läsarna. Barn som vuxna. Jag ägnade två månader bara åt att fundera ut hur jag skulle illustrera änglar. Jag landade i något som åtminstone är okej, haha!

I Marcus-Gunnar Petterssons bilder blandas både dåtid och nutid. Som i bilden där Herodes skickar sina soldater efter Josef, Maria och den nyfödda Jesus, som hotar att ta hans plats som kung. På bilden kan man hitta soldater från flera epoker i historien.

– Jag tänkte att här har jag en chans att visa att den här berättelsen också handlar om oss idag. Krig och förföljelse är en pågående historia.

Hur ska en riktigt bra barnbok vara?

– Den ska väcka lust och driva sig själv framåt. För att sen få läsaren att vilja läsa om och om igen, tills man läser den i icke-kronologisk ordning och går in i detalj för att ta till sig den på djupet. Den blir en del av dig och du glömmer var allt den gett dig egentligen kommer ifrån – tills du en vacker dag inser att det är ju DÄRFÖR du tycker si, tänker så, är som du är. En bra bok skapar förståelse och gör dig till mer än vad du tror att du redan är.

Barnens bästa bibel kom i november 2020.

Några citat i denna text är hämtade från Svenska kyrkans websida.