Marc Eastmond & Jonas Karner

Marc & Jonas är vännerna som slog ihop sina kreativa idéer – och skapade Bättre än världens bästa bok. Nu kommer deras andra bidlerbok, en bok som ligger dem extra varmt om hjärtat: Kärlekskungen.

– I en tid präglad av fördomar, fientlighet och förtryck av olika slag är Kärlekskungen en berättelse som vill belysa vikten av empati, ödmjukhet, glädje och kärlek.

Genom att försöka styra bort från moralkakor och pekpinnar vill jag istället låta läsaren själv få svara på frågan om vad som händer när vi slutar bry oss om varandra.

Förhoppningsvis kan det väcka en tanke, som i sin tur leder till en insikt, som i sin tur leder till en förändring … om inte för vår generation så för nästa.

 

– Vem är Marc?

Marc Eastmond är en kreativitetsberoende ordjonglör från Göteborg.

En ovanligt barnslig tvåbarnspappa som ständigt ger sig ut på nya äventyr.

Låtskrivare och sångare i ett antal band, manusförfattare för SVT’s ungdomsredaktion, driver en designstudio och är numera även författare.

 

– Och vem är Jonas?

Den som illustrerat. Ok, det är ju förstås inte en heltäckande beskrivning av mig som person och det finns ju fler personer som tecknar och illustrerar men just när det kommer till Bättre än Världens bästa bok och Kärlekskungen så är det jag som ligger bakom illustrationerna.

 

– Hur kom Bättre än världens bästa bok till?

Marc: Boken kom till tack vare att min dotter bad mig hitta på egna historier istället för att läsa böcker. Det är ur de otaliga sagostunderna som idén till en bok växte fram. Inte ur ett behov av att föreviga de historier som blev till, men som ett sätt att belysa vikten av att vara närvarande i de värdefulla stunderna tillsammans.

 

– Jonas, hur gör du när du ska ”väcka liv” i Marcs figurer och rim?

Jag försöker nog hitta en linje jag gillar, en med lite kraft och riktning i sig, och sedan försöker jag bygga illustrationen kring den. Ibland hittar jag ett trivsamt eller talande ansiktsuttryck och bygger vidare utifrån det.

 

– Varför på rim?

Marc: Med en bakgrund som låtskrivare (Stonefunkers bl a) föll det sig naturligt att skriva så melodiöst som möjligt. Att skriva på rim medför en lekfullhet som är både utvecklande och väcker barnens nyfikenhet för språket.

 

– Vad är en riktigt bra bok?

Marc: En bra bok förvandlar läsaren till regissör och lyckas ge liv åt den inre film som spelas upp.

Jonas: En riktigt bra bilderbok tycker jag helst ska kunna läsas med behållning även av någon som egentligen inte kan läsa. Det är också fint om illustrationerna kan locka till omläsning och gärna kittlar läsarens nyfikenhet lite, utöver uppgiften att illustrera texten.

 

– Vad läste ni själva när ni var små?

Jonas: Jag gillade förstås bilderböcker när jag var liten och läste (läs tittade på alla bilder) i alla böcker jag kom över och jag minns det som att jag var förtjust i både enkla illustrationer som i boken om ormen Kriktor av Tomi Ungerer men även förstås mer komplexa och innehållsrika illustrationer som i Richard Scarrys böcker eller Alexander och trollmusen illustrerad av Philippe Fix.

Marc: Jag läste tidigt tidigt (och påverkades av) engelska barndikter på rim som Mother Goose – Nursery Rhymes och Dr Seuss Cat in the Hat …

Annars var det allt från Astrid Lindgren till Narnia och Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen och Tove Jansons Muminvärld.