Malin Clausson

Vem är du?

Jag är journalist och författare, uppvuxen i Landala och numera bosatt i Haga i Göteborg där jag bor med min man, som också är journalist, och våra tre barn. Som reporter på olika tidningar har jag skrivit om allt mellan himmel och jord, men övervägande har det genom åren blivit nyhetsartiklar och reportage inom sociala och kulturella områden. Vid sidan om journalistiken har jag gett ut lite böcker och de skiljer sig också åt: reportageböcker, kåserisamlingar, en biografi – och så barnböcker. Det känns väldigt roligt!

 

Hur blev Ada ”till”?

Ada är inspirerad av alla barn jag har och har haft förmånen att få följa genom deras uppväxtår. Så Ada är en mix av många barn och hon är nog därför också ganska bekant, och lätt att förstå sig på, hoppas jag. Självklart har hon som vi alla egenheter. Hon är en rätt tuff tjej på utsidan, lite kaxig ibland, men också lite skör och osäker i nya situationer. Hon gillar att dansa, men inte att uppträda, hon är en rolig och glad kompis men kan också bli blixtarg och hon har lätt till tårar. Mycket känslor helt enkelt, i en ännu ganska liten kropp.

 

Vad är en riktigt bra bok?

Det är en jättesvår fråga att svara på! Min läslust är väldigt beroende av sinnesstämningar, den energi och nyfikenhet jag har för stunden, så det kan bli ganska olika utfall. Det är kanske det som kallas att vara allätare, när det kommer till läsning? Jag kan läsa historiska romaner, deckare, biografier och familjedramer med lika stor behållning. Men det som imponerar mest på mig är nog när en författare lyckas riktigt bra med dialog. Det kan räcka med en enda mening som inte matchar den karaktär man lärt känna för att man ska tappa läsarens förtroende. Så den som lyckas med trovärdig dialog skriver bra, tänker jag.

 

Vad läste du själv som barn?

Jag läste mycket, och lärde mig läsa tidigt med hjälp av min äldre bror. Jag hade många tummade böcker av Astrid Lindgren förstås, men också av författare som jag inte minns namnet på. Familjeberättelser, syskonrelationer och ganska vardagliga, realistiska böcker var det som jag tyckte bäst om, så det är säkert inte en slump att det är sådant som dyker upp i mitt huvud nu när jag själv vill skriva för barn. Jag minns särskilt en bok som jag läste om varje december flera år i rad. Den handlade om en familj som flyttade från stan ut till ett hus på landet. Det var tre barn i familjen, som fick börja i nya skolor och klasser precis vid tiden runt första advent och samtidigt bo in sig i på landet där julpyntet skulle fram ur flyttkartongerna och en egen gran skulle huggas på tomten. Jag minns inget drama, men en härlig illustration på omslaget och jag minns att jag älskade känslan av nytt äventyr i livet. Ny miljö, nya kamrater, mycket snö och mörk skog utanför fönstret … Lite otäckt – men också väldigt lockande.