Linda Wahlund

“Är det bara jag som känner mig konstig, annorlunda och ensam?”  

Som skolkurator möter Linda Wahlund många barn och ungdomar som känner sig ensamma och som inte har någon att prata med. Med sina böcker hoppas Linda att den som läser ska förstå att man inte är ensam om att undra vem man är och vem man vill vara.

Vem är du? 

Jag är en skrivande och läsande trebarnsmamma som är auktoriserad socionom. Jag arbetar deltid som skolkurator och deltid med psykoterapi, familjerådgivning och biblioterapi. Jag lärde mig läsa som fyraåring och varje vecka kom bokbussen till vårt område. Jag lärde känna bibliotekarien där och hon hade med sig böcker som kändes som att de var skrivna för just mig. Jag har alltid intresserat mig för människor och relationer, så både i mitt yrkesliv och i mitt skrivande, är det ett tema som återkommer. Varför gör människor som de gör? Vad känner de och tänker de? Vilka önskningar har de och hur kan man våga prova något nytt? I mitt yrke träffar jag både vuxna och barn och just samtal med barn är något jag tycker mycket om. 

 

För vem skriver du? 

Jag hoppas att de barn som läser mina böcker kan känna igen sig, få ord för sådant de tidigare inte haft ord för, känna att de inte är ensamma om det de upplever, kunna skriva om det som kan vara jobbigt och hemskt i livet, men också om glädjen och lyckan och förmedla hopp om framtiden. Min erfarenhet via mitt arbete är att många barn och ungdomar känner sig ensamma, de har ingen att prata med eller ställa frågor till – om allt det där som rör livet.

Jag har som mål att via mina böcker kunna nå ut till barnen och ungdomarna där de själva läser mina ord, men också kunna komma ut till skolor, bibliotek och andra mötesplatser och få samtala vidare om dessa viktiga frågor. 

 

Hur kom det sig att du började skriva? 

Jag började skriva berättelser när jag gick på lågstadiet, både i skolan och hemma. Sedan har skrivandet följt med mig genom livet. Jag har skrivit både sagor, dikter, noveller och romaner, men Sommarkollot är den första av mina böcker som blir utgiven. Det är något med skrivandet som får mig att må bra. Fascinationen över hur berättelser växer fram, hur jag kan styra och ställa med de människor jag skapar, hur hjärnan arbetar och öppnar sig för att kunna formulera en viss känsla eller händelse. Ibland skriver jag för att förstå något själv, ibland en helt påhittad berättelse och ibland finns det med saker från mitt eget liv, saker jag själv upplevt eller hört om. Skrivandet ger mig så många möjligheter.

 

Vad läste du själv när du var liten? 

När jag var yngre slukade jag verkligen böcker. Jag tyckte om böcker som fick mig att känna många olika känslor och gav mig tankar om livet och världen vi lever i. Jag tyckte mycket om Momo eller kampen om tiden, Godnatt mister Tom och Bröderna Lejonhjärta. Jag tycker att en bra barnbok ska vara skriven på allvar och inte väja för svåra frågor.   

Linda Wahlund har skrivit Sommarkollot (2020), Hemligheten (2021), Den som måste döden dö (2022) och Den som måste livet leva (2022)