Kenneth Johansson

I snart 40 år har Kenneth Johansson fotat våra vilda svenska djur i sin naturliga miljö. Med ett osannolikt tålamod har han suttit i veckor, månader och år i gömslen, för att vänta in den perfekta bilden.

– Den första uttern väntade jag på i 13 år, berättar Kenneth Johansson. Då i början av 80-talet var uttern nära att försvinna från Sverige. Dessutom är den svår, då den är ett nattdjur. Men det var värt väntan och sen dess har jag fotat mängder av uttrar. För som väl är märks en tydlig ökning av uttrar i vårt land.

Att fota vilda djur är en stor utmaning. Men för Kenneth är det framförallt naturupplevelsen i sig han vill åt. Och mötena med djuren så klart.

– Just uttrar är underbara djur. De är så lekfulla och roliga. De snurrar runt och ligger gärna på isen med tassarna i luften. Även björn är ett djur jag har fotat mycket. Men det är mäktigt på ett annat sätt. Det är en enorm upplevelse att få se en björn i det vilda.

Tillsammans med biologen Anna Roos, har Kenneth skapat barnfaktaboken Expedition Landskapsdjur.

Kenneths bilder ger barnen en inblick i djurens vardag. Här får man se hur älgen ser ut när hornen fejats och hur rådjurens horn ändras månad för månad. Här visas ekoxar som slåss och hur havsörnen sliter i sitt byte. Spännande fakta om djuren blandas med tips på hur och var du kan se djuren. Boken har också ett fint miljöfokus, där fakta presenteras om vad som behöver göras för vi ska kunna bevara djuren. Men framförallt hoppas Kenneth på att boken ska inspirera barn att själva upptäcka naturen.

– Vi förstår nog inte riktigt hur bra vi har det här i Sverige, säger Kenneth. Här har vi möjligheten, vem som helst av oss, att få uppleva djur och natur på egen hand tack vare allemansrätten. Det är egentligen helt fantastiskt. Allt detta rika djurliv – alldeles gratis! Men jag tycker mig märka ett ökat intresse hos många för vår natur. Vi börjar mer och mer förstå hur viktigt det är att inte tappa kontakten med vår natur. Dels för vårt eget välbefinnande, men också för att kunna bevara skogar och marker för framtiden.