Jessica Lindholm

”Humlesurr är bland de finaste ljud jag vet och det vore hemskt tråkigt om det försvann. Av flera anledningar…”

Precis som Jessica Lindholm tycker hunden Newton också om humlesurr, men han är bekymrad då humlorna inte längre hörs lika mycket. Katten Nisse undrar varför och så börjar Jessicas andra bok om de båda vännerna. I Rädda bina! sa Nisse till Newton får man lära sig mer om bin och andra pollinerande insekter, varför de är så viktiga och hur man kan göra för att hjälpa dem.

 

Vem är du?

Jag är en skrivande illustratör som bor i Hova med man och bullterrier.

Jag har jobbat som illustratör på heltid sedan 2002 och mest illustrerat andra författares texter, bla. böckerna om Kråke och hans familj. Vid sidan av mitt jobb har jag alltid skrivit och nu vill jag göra flera helt egna barnböcker. 2015 kom min kapitelbok Alice McMallis- pojken på kyrkogården ut och våren 20 kom del två i min serien om Newton och Nisse. Har alltid flera olika projekt på gång i huvudet, men just nu håller jag på med en ny bok, en mer poetiskt bilderbok, som är något helt annat än jag tidigare skrivit.

Jag är också med och driver Galleri Hova, ett galleri med butik, i orten där jag bor.

 

Berätta om boken Rädda bina! sa Nisse till Newton

Boken ingår i min serie om hunden Newton som vet nästan allt och katten Nisse som är jätteduktig på att göra saker. I och med de bådas olikheter ställs frågan om vilket som är viktigast; teoretisk eller praktisk kunskap.

Rädda bina är en fantasifull faktabok om våra små, men viktiga vänner, de pollinerande insekterna. Först tänkte jag skriva om hur honung blir till, för det har jag läst om en hel del, men ju mer research jag gjorde insåg jag dels att det redan finns många böcker om honung, men också att det fanns viktigare saker att skriva om när det gäller pollinerande insekter. De håller på att försvinna vilket får katastrofala konsekvenser för oss alla. Boken är viktig och jag hoppas fler får insikt och gör vad de kan för våra nyttiga insekter.

 

Hur kom det sig att du blev illustratör och författare?

Att rita har alltid varit självklart för mig. Jag har gjort det så länge jag minns och ville redan som liten bli illustratör. Samtidigt vill jag bli författare, men odlade inte det intresset lika mycket utan satsade på att måla och teckna.

 

Varför barnböcker?

De böcker som påverkat mig mest läste jag under min barndom/tonår. Då var böckerna livsviktiga på ett sätt, som kanske inte försvann men ändrades, när jag blev vuxen. Tror det är därför jag vill jobba med barnlitteratur, för att det är livsviktigt.

 

Vad inspireras du av?

Jag blir inspirerad av andra konstnärer och författares verk, men också av att resa och titta på film. Mina bästa idéer får jag när jag går i skogen för då tänker jag så bra, eller på mina tidiga morgonpromenader som jag gör med min hund varje dag. Fast med inspiration är det så lurigt att när jag blir som mest inspirerad är jag i situationer då jag inte kan använda den t.ex på resor. Då får jag försöka minnas och ta fram känslan när det är dags att arbeta för som yrkesverksam kan man inte vänta på inspiration.

Hur ska en riktigt bra barnbok vara?

Oj… vad svårt, men bild och text ska samspela på ett sätt som är svårt att sätta ord på. Den får gärna överraska och ha lite underfundig humor. Sen tycker jag om ”fina” bilder så det bör den ha. Fina bilder behöver inte betyda att de är ”perfekta” eller ser ut som foton utan de är fina helt enkelt.

Vad läste du själv när du var liten?

Älskade Kulla Gulla och Laura Ingalls Wilder böcker om Lilla huset på prärien. Barbro Lindgren, Inger Edelfeldt och Maria Gripe var och är fortfarande några mina favoriter. När jag blev lite äldre läste jag allt jag kom över av Stephen King och andra skräckförfattare.