Jeanette Dahlström

Jeanette Dahlström älskar att fota och har förverkligat flera drömmar redan. Att få fota sitt favorithockeylag är en.

Jeanette Dahlström (född 1994) är fotograf och upptäckte tidigt sin talang för foto.

Hur började ditt intresse? 

– Redan vid 9 års ålder önskade jag mig en kamera, den stod alltid högst upp på önskelistan. Jag brukade låna föräldrarnas analoga kamera för att fotografera till exempel födelsedagar i början. Men det dröjde fyra år innan jag fick min alldeles egna kamera. Det var då jag blev fast i fotovärlden. Jag började fota natur & djur och skulle enbart göra det men utvecklade mitt intresse till att fotografera nästan allt. Jag älskar att variera för att inte tröttna och få nya utmaningar för att kunna utvecklas.

Hur och när upptäckte du att du hade en talang för foto?

– Det är svårt att veta exakt men jag började nog inse det i slutet av nian då jag ville börja på mediaprogrammet. Jag fick höra mer och mer komplimanger av folk runt om mig för mina bilder. Men det var inte förrän andra året på gymnasiet som jag verkligen förstod att jag ville satsa som fotograf.

Och det var fler än hon själv som upptäckte hennes talang. 2012 blev hon nominerad i Ung Bild och tävlade om titeln Sveriges bästa ungdomsfotograf.

Jeanette bor i Forshaga i Värmland, där hon gärna fotar ute i naturen, eller vid rinkside när FBK har hemmamatcher.

– Jag drömde alltid om att få stå där nere vid isen. Jag har alltid kollat ner till pressfotograferna när jag själv har suttit ovanför dem på en hemmamatch. Sedan jag fick min kamera har jag vielat stå där och känna att man är utvald och få ett förtroende att jag måste sätta bilderna i rätt ögonblick. Det är inte alla som får den chansen och det är inte det lättaste heller. Jag drömmer om att fotografera ännu större matcher inte bara inom hockeyn, så detta är ett jätte stort kliv åt rätt håll för att nå dit. Därför var detta en dröm, för jag visste att när jag väl stod där, skulle jag ha fått ett kvitto på att jag har kommit en bit på vägen mot mitt stora mål.

Jeanette jobbar som frilans och fotar både för tidningar och för kunder som vill ha personliga och kreativa bilder. Att fota bilderna för Fixa festen själv var också det en dröm som gick i uppfyllelse.

– Det har varit superkul! Jag har alltid velat fota till en bok och har aldrig tidigare fotograferat mat så det var en kul utmaning.

Och jag har så många fler foto-drömmar … Några av dem är att åka utomlands och fotografera sport och olika kulturer. Att få göra ett reklamjobb åt ett stort företag och att fotografera till fler böcker!

Fixa festen själv! kom ut 21016 och var Jeanettes första bok.