Jacques Goldstyn

Jacques Goldstyn är en prisad författare och illustratör från Kanada. I över 40 år har han tecknat serier och satir. 2009 och 2011 mottog han le Grand Prix du journalisme indépendant, för sitt arbete. 2018 kom hans prisebelönade bilderbok Azadah ut i Sverige.

Bilderboken Azadah är en stark berättelse, som med sina fåordiga meningar förmedlar kraften som finns i en liten flickas drömmar.

Azadah är en riktigt påhittig tjej. Med hjälp av olika föremål hon hittar, skapar hon de mest fantastiska saker. Men i ett land som Afghanistan, där Azadah bor, är kreativitet inte något som alla tycker är bra. Särskilt inte om du är tjej.

En morgon får Azadah reda på att hennes vän, reportern Anja, ska lämna Afghanistan och åka hem till Tyskland. Azadah vill också lämna sitt krigshärjade land, och ber om att följa med henne. Men det är omöjligt och Azadah måste komma på ett annat sätt att fly.

Berättelsen kom till efter att den tyska journalisten Anja Niedringhaus, dödats i Afghanistan 2014, då hon bevakade presidentvalet för nyhetsbyrån AP.

– Jag ville berätta om ett barn som drömmer om att göra ”normala” saker, berättar illustratören Jacques Goldstyn.

– Azadah betyder ”hopp”, och jag ville berätta om det hopp som journalister och hjälparbetare kan förmedla i krigsdrabbade länder.

Förutom ett tiotal böcker, samarbetar Jacques Goldstyn med flera magasin som tecknare och satiriker.

Azadah, vinnare av:

Prix du livre jeunesse des bibliothèques de Montréal
delas ut årligen och lyfter fram en barnbok som särskiljer sig både till originalitet, språk och till hur boken inspirerar barn.

Prix littéraire du Gouverneur général.
Priset är en hedersbetygelse och delas ut av Kanadas generalguvernör.