Helena Lund-Isaksson

Vem är du?

Helena – en samling celler som hänger ihop på ett alldeles enastående sätt som gör att jag kan tänka, hitta på berättelser och skriva böcker.

 

Vad har du gjort innan och vad gör du nu?

Jag har gjort massor av saker – liftat runt i Italien, vandrat i alperna i flip flop, delat ut tidningar, varit ledare på läger, forskat om dialekter och mycket annat. Nu skriver jag – boken om Meja blir min sjunde bok – samt jobbar på en skola.

 

Berätta om boken Meja och de magiska fotbollsskorna

Fröet till boken kommer egentligen via en pojke som jag kände en gång. Utan att han vet om det, gav han mig idén till karaktären Bruno. Precis som Bruno, hade han det ganska trassligt i livet. Men trots svårigheter och vuxna som inte trodde på honom, tog han vara på livets alla stunder. Precis som jag känner att Bruno gör.

Meja har sin förlaga i många av de flickor jag har träffat på fotbollsplanen. Hon har drömmar, vilja, älskar fotboll och önskar att mamma och pappa ska bli sams igen. Att låta Meja och Bruno mötas kände jag kunde bli spännande och till något bra.

I boken är vänskapen mellan Meja och Bruno ett centralt tema. Båda tampas med struliga familjeförhållanden, men genom vänskapen, fotbollen och tron på magiska skor slingrar sig livet framåt.  

 

Hur kom det sig att du började skriva?

Jag har alltid tyckt om att skriva – som barn, som ung och som vuxen, det är liksom en del av mig. Att fantisera och undersöka vad människor tänker, gör och säger i olika situationer är väldigt spännande. Och jag gillar ord.

 

Varför barnböcker?

Det är det jag tycker är roligt, och jag märker att jag har lätt för att leva mig in i barns känslor och tankar.

 

Vad inspireras du av?

Jag inspireras av människor och händelser runt omkring mig, sådant jag själv har varit med om, eller som jag har hört talas om. Egentligen kan inspirationen komma från vad som helst och när som helst. Då är det bra att ha penna och papper till hands. Eller något annat skrivverktyg.

 

 

Hur ska en riktigt bra barnbok vara?

Den ska beröra, kännas under huden, och få en att vilja läsa mer.

 

Vad läste du själv när du var liten?

Jag är uppvuxen med Astrid Lindgrens karaktärer – Ronja, Bröderna Lejonhjärta, Madicken och alla de andra. Som liten födde jag upp undulater och två av dem fick heta Mio och Jum-Jum. Astrid Lindgren har fortfarande en speciell plats i mitt hjärta.

På mellanstadiet gillade jag spänning och äventyr, Maria Gripes böcker stod överst på önskelistan både till jul och födelsedagarna. På högstadiet läste jag deckare, t ex av Maria Lang. Då fick jag också upp ögonen för poesi och började läsa dikter.