Hanna Ekegren

Hanna har alltid målat. Och kommer nog alltid att göra det! Helst målar hon med fingrarna direkt i färgen, men ibland är det tecknandet av de pilligaste detaljerna som är roligast. Hanna låter helt enkelt humöret bestämma.

 Hur kommer det sig att du blev konstnär?

– Att måla, teckna, skapa i lera och fotografera har varit mina intressen allt sedan små knubbiga barnsben, så att jag skulle jobba med ett kreativt yrke har nog ingen tvekat på. Redan under gymnasietiden fördjupade jag mig genom kurser och extrajobb och har sedan bla pluggat foto och måleri i 2 år, läst konstvetenskap på Göteborgs universitet, jobbat som illustratör, inhouse formgivare etc. Runt 2009 hade jag min första utställning som fick ett väldigt positivt mottagande och genast var bollen i rullning. Efter att ha haft måleriet som bisyssla i några år vågade jag till sist att satsa fullt ut på mitt älskade måleri.

Vad får du inspiration ifrån?

– Mitt uttryck tar avstamp inifrån för det mesta. En introvert och för mig spännande resa inåt. Givetvis startar många processer i omvärlden, att jag går och funderar över en fråga, medvetet eller omedvetet och så tar det sig uttryck genom färg, fingrar och duk. Jag är bortskämd med att inte behöva värka fram mina motiv, inspirationen är en ständig följeslagare.

Vilken teknik är roligast att jobba med?

– Jag uppskattar mest att måla när jag gör det för att rensa mina sinnen, för ro och avkopplings skull. Då går intuitionen på högvarv och jag bara följer med. Stora ytor, yviga rörelser och massvis med färg!

Vad har varit det roligaste i din konstnärskarriär?

– Något av det roligaste är nog att delta med målningar till välgörenhetsgalorna Little Angel samt Operakällaren Foundation. Känslan när för mig okända människor budar astronomiska summor, så klart för välgörenhets skull men också för att få äga en av mina målningar, är obeskrivligt härlig!

Annars är nog de mest spännande och vägbrytande upplevelserna att våga ha min första utställning (Vadstena konstrunda) samt första utställningen på Clarion Hotel Post.Vid båda tillfällena kände att jag nådde ut och gjorde möten som betytt mycket under resans gång.

Hur tänker du när du ska börja illustrera en barnbok? Hur växer karaktärerna fram?

– Det beror på berättelserna. Hur jag känner att författaren vill forma karaktärerna och vilken teknik jag tycker passar till respektive saga. Det beror också lite på min egen sinnesstämning, om jag har ett behov av att pilla och teckna detaljerat eller vill ha mer fart.

Favoritillustratör?

– Eva Eriksson, Pija Lindenbaum, Ilon Wikland och Sven Nordqvist