Cicci Hallström

Cicci älskar att läsa. Och tur är väl det, eftersom hon har växt upp i en bokhylla.
Cicci Hallström (född 1980) är journalist och författare. Och rejält insyltad i bokbranschen.

– Med en pappa som var bokhandlare och en mamma som var svensklärare, växte jag i princip upp i en bokhylla. Och jag älskade att läsa. Det gör jag fortfarande.

Numera är hon även förläggare och får läsa böcker dygnet runt, även på arbetstid. Kan det bli bättre?

– Ha ha … Nej, det kan det nog faktiskt inte. Det var bara en tidsfråga innan jag också skulle börja jobba med böcker.

Med en karriär inom både TV och radio (TV4 Nyheterna, TV4:s Kalla fakta, Sveriges Radio och Sveriges Television) har hon lagt journalistiken på hyllan för böckernas skull. Journalistiken har hon dock inte släppt helt, det har de flesta journalister svårt för. Dessutom går böcker och det skrivna ordet, hand i hand.

Barnens Resebok är en annorlunda faktabok och resebok i ett, där barnen själva guidar läsaren till sina favoritplatser i världen.

– Det har varit helt underbart att intervjua alla barn till den här boken. Barn har helt andra perspektiv än vuxna och ser saker på ett helt annat sätt, vilket gör den här boken både rolig och spännande. Och unik. Vad jag vet finns ingen bok som liknar denna.

– Barn är också oftast väldigt öppna för nya saker, en naturlig nyfikenhet finns liksom nedlagt i barn. Det är genom att fråga och upptäcka saker som barn lär sig om världen. Man kan faktiskt se den här boken både som en rolig faktabok och som en annorlunda resebok. Och ska man inte ut och resa snart, så kan man alltid drömma sig bort …

Cicci drömde själv mycket om att resa när hon var mindre, men det dröjde till hon var 12 år innan familjen åkte på bilsemester genom Europa. Hon hade sin egen kamera med och fotade allt hon var med om.

– Men så i Rotterdam i Holland, var det någon som gjorde inbrott i vår bil och fick med sig alla våra kameror. Inte en enda bild har vi kvar från den resan, bara några vykort som jag hade köpt i London och Paris sitter inklistrade i mitt fotoalbum. Kanske är det därför jag nu har gjort en resebok där barn fått vara med och bidra med sina egna bilder från resor de gjort, ler Cicci. Och både London och Frankrike är med, så nu kan jag visa den här boken istället för mitt vykortsalbum när jag vill berätta om mina resor!

Barnens resebok är Ciccis första bok.