Anna Roos

Anna Roos har skrivit 11 barnböcker om djur och flera böcker också för vuxna. Hennes första bok Sälliv vann WWF:s Pandapris 2001.

Anna jobbar som biolog på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm och får vara med om mycket spännande på sitt jobb.

Berätta om ditt jobb – vad gör du?

– Jag undersöker framför allt uttrar och tumlare, tar prover på dem och analyserar för miljögifter.

Vem är du?

– Jag är en djur- och miljöintresserad person. Tycker det mesta inom naturvetenskap är intressant, men gillar även annat, typ fotografering, musik, resor till spännande ställen både inom landet och utomlands och att umgås med familj och vänner. Tycker det är roligt och inspirerande att möta barn och unga människor. Därför brukar jag tacka ja till praos på jobbet t ex, om det funkar tidsmässigt. Har tidigare jobbat på både dagis och fritids – perfekt för då fick man betalt för att leka!

Varifrån kommer ditt intresse för djur?

– Det har jag haft sen jag var barn. Min pappa var väldigt intresserad av djur, han fotade mycket insekter och han älskade ormar som vi brukade fånga och fotografera, men han var mycket intresserad av andra djur också. När vi var små, brorsan och jag, tog vi in grodägg/yngel, salamandrar etc och följde dem tills de blev stora nog och då släppte vi ut dem. Det var jättespännande. Jag hade många djur hemma: undulater, möss och marsvin när jag var liten, tills jag blev allergisk …

Varför barnböcker?

– Kanske en kliché men alltså, barn är vår framtid. De är det viktigaste vi har. Det är (nästan) försent att försöka få en vuxen att bli intresserad av djur och miljöfrågor. Och det är ju bland de viktigaste frågorna som finns! Det hör med vår framtid till, barnens framtid. Om vi förorenar miljön för mycket så får det konsekvenser för de barn som växer upp nu. Dessutom är barn oftast så vetgiriga och intresserade över allt kring dem. De är prestigelösa, open minded, och positiva. Det är inspirerande och smittsamt. Barn är oftast de som är svårast att föreläsa för, eftersom de kan fråga om precis vadsomhelst. Jättekul!

Vilket är ditt favoritdjur?

– Den här frågan har jag fått flera gånger och den är svår att svara på. Det finns så många favoriter!! Men såklart, hundar går nog före allt. (Även om mina två är döda sen länge så saknar jag dem jättemycket och är hundvakt åt andra så ofta jag kan.) Hundar är ju som barn! Glada, lekfulla, positiva, charmiga… Om det ska vara ett vilt djur, så kanske gråsälen som jag ju har jobbat så mycket med och till och med avlat på! Eller uttern, som jag disputerade på och som jag jobbar mest med nuförtiden! Eller …

Anna Roos - Foto: Tuomo Kolehmainen